'Flakkelân', heet de tentoonstelling. Nieuw woord, die titel. Het hoort bij de foto’s van Stephan Vanfleteren, Belg. Hij woont in Vilvoorde, bijna Brussel. Het heuvelt er, maar zo licht dat het nog vlakte lijkt.

Samen met Rimmer Mulder, toen hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, heb ik Vanfleteren daar vorige zomer opgezocht. Na Han Singels (2003) en Theo Baart (2005) moest nu Vanfleteren fotograferen in Friesland (vooruit, Fryslân) vonden we.
Gelukkig vond Vanfleteren dat ook. Hij had er al eerder gefotografeerd. Dat wisten we. Het was hem goed bevallen. Fijn. Hij herinnerde zich de eerste foto. Ja?
‘Ik zag een kerkje boven een weiland en een dijkje. Ik richtte mijn toestel en ineens vlogen er ganzen door het beeld. Nu nog herinner ik me het klikken van mijn sluiter en het zoevend geluid van die vogels. Zo mooi! Ik had ze niet zien aankomen maar ze maakten het beeld compleet.’
Hij had gedacht: op een plek waar ik zoveel geluk heb, wil ik nóg wel eens werken.
Nu, in de aanloop naar de tento…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden