Het land bij Slochteren en Schildwolde wordt water, riet, moeras en veen. Noorderbreedte volgt de aanleg door de ogen van bewoners.

‘Ik ben het derde geslacht dat hier de tol int voor de borg.’ Elle Kiel (80 jaar) is geboren en getogen in ’t Kethoes op de kruising van het Afwateringskanaal van Duurswold en het Slochterdiep. Schippers kwamen hier aan huis om geld af te dragen. Op zondag moest Elle de ketting in het water leggen zodat er niemand langs kon varen. Want mevrouw Van der Hoop van de Fraeylemaborg – de eigenaar van het water, het land en veel huizen in Slochteren – wilde op zondag rust in de haven.
Sinds 1952 is de tol eraf. Elle bleef er wonen en wat boeren. Tot tien jaar geleden groeiden zijn aardappels en tarwe (‘waait’) aan de overkant van het Slochterdiep. Daar is het venige grond, merkte hij. Sinds 2004 kronkelt er de Skald Ae die tussen de Slochter Ae en de Scharmer Ae is gegraven. Zoon Jacob is blij…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.