Vermoedens van nooit gepubliceerd moois, uit de jaren dat hij zijn camera nog volop gebruikte. Daarom ging Noorderbreedte op bezoek bij Ton Broekhuis, fotograaf en directeur van fotofestival Noorderlicht. Bij de keuze uit zijn werk een beschouwing over fotografie langs de lijnen van zijn vroegere en huidige bezigheden op dit vlak.

A an een uitgestoken hand, stribbelend tegen dijken, langs aangespoeld land.
Hij kwam uit de heuvels. Hij hield niet van lopen. Zij wel.
Zo begon het.
Langzaam ontdooid. Gaat hij het zien. Legt hij het vast.
Later: vlaktes vaak witter en luchten pikzwart gezwabberd.
Zo begon wat?
Niet het fotograferen. Wel: landschap fotograferen. Groningen.
Roem zou het hem brengen. Wie had dat gedacht?

Ton Broekhuis, Heerlen, 1951. Zoon van een mijnarbeider uit Twente. Opgegroeid tussen rode katholieken. Wereldverbeteraar sinds zijn zestiende. Krijgt na een studie fotografie in Den Haag en de Sociale Academie in Culemborg een baan als fotografiedocent in Groningen. Vindt daar een vrouw die hem meesleept naar de kust – zij komt uit die streek.
Hij loopt daar echt te vloeken eerst, op he…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.