Toen Friesland nog Friesland heette, wist iedereen wat ermee werd bedoeld. Voor de Friestalige benaming, die tegenwoordig door de provincie als de officiële wordt gehanteerd, ligt dat anders. Slechts de helft van de Nederlandse bevolking weet wat ‘Fryslân’ is, bleek uit recent onderzoek.

Daar komt nog iets bij. Tot verdriet van het provinciebestuur denken veel mensen bij Friesland of Fryslân in de eerste plaats aan water, schaatsen en kaatsen. Dat je daar ook nog zoiets hebt als een bedrijfsleven, interessante kunst en een prettig klimaat om in te wonen, werken en studeren, is voor de Noorderbreedte-lezer geen nieuws maar de gemiddelde Nederlander schijnt het zich niet genoeg te realiseren. Daarom ging een taskforce van de provincie zich bezighouden met de vraag hoe het ‘merk Fryslân’ veelzijdiger aan de man te brengen. Hier is uitgekomen dat zo veel mogelijk (gesubsidieerde) instellingen en bedrijven voortaan zouden moeten uitdragen dat ze Fan Fryslân zijn (onderdeel van/komend uit Friesland en tevens fan van Friesland). Wij wensen de provincie hiermee veel succes maar…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden