De derde subsidieronde van het Waddenfonds leverde afgelopen voorjaar honderd verzoeken op. Ruim de helft daarvan is groen van aard. Niet verwonderlijk, want het fonds stond voor het eerst ook open voor plannen, onderzoeken en projecten die de Waddenregio verduurzamen.

Tot de ondernemingen die zich indachtig deze doeluitbreiding direct en indirect bij het fonds hebben gemeld, horen Rederij Doeksen (veerdiensten naar Vlieland en Terschelling) en rederij Wagenborg (naar Ameland en Schiermonnikoog). Wagenborg is toe aan nieuwe schepen. Solar Oil Systems vraagt met het oog daarop om geld voor een proef bij de rederij met varen op koolzaadolie, een ‘wereldprimeur’ volgens dit innovatieve Friese bedrijf. Doeksen mikt op subsidie voor onderzoek naar vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), samen met de firma’s Cofely (duurzame technologie) en LNG Europe. In beide aanvragen wordt benadrukt dat de aangekaarte projecten niet alleen stroken met de doelen van het Waddenfonds maar dat zij ook passen in het energieakkoord Noord-Nederland en in het Waddenmanifest van de gez…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden