Het land bij Slochteren en Schildwolde verandert binnen twee jaar in het Dannemeer, zeshonderd hectare groot. Noorderbreedte volgt de aanleg door de ogen van bewoners.

Als Thallie Huizinga haar erf aan het Schildmeer af fietst, kruist het nieuwe fietspad meteen haar weg. Ze gaat meestal zuidwaarts, het meer ligt links achter een brede rietkraag. Op het fietsbruggetje over het afwateringskanaal van Duurswold tuurt ze over het water. Vissers op de steiger krijgen een vriendelijke groet – net als tegemoetkomende fietsers. Velen kent ze bij naam: haar man was ruim dertig jaar huisarts in Hellum en zelf voert ze al twaalf jaar de stichting aan die zich sterk heeft gemaakt voor het behoud van de nabijgelegen oude Haanssluis. Op een volgend bruggetje, meteen voorbij het veertig jaar oude ruilverkavelingsbosje bij het gemaal Sans Souci, wijst ze naar een smalle toren: Hellum. Het fietspad draait de zuidoever van het meer op. Rechts is de oude verkavelingsvorm…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden