De jaknikkers mogen tot het verleden behoren, voor de oliewinning in Schoonebeek geldt dat niet. Eind dit jaar begint die weer. Sinds eind 2008 is de NAM in de omgeving van het Drentse dorp druk bezig met de aanleg van achttien boorlocaties. Uiteindelijk worden daar voor de ‘herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek’ 73 putten geboord.

Nu is al ver buiten Schoonebeek de aanwezigheid van de NAM merkbaar. Een woud aan gele routeborden moet het NAM-verkeer langs de juiste wegen leiden. In het veld en ook langs wegen worden pijpleidingen aangelegd. Vrachtwagens rijden af en aan en sommige wegen zijn tijdelijk afgesloten. Dat ‘Schoonebeek’ weer in productie genomen wordt, heeft alles te maken met het feit dat de voortschrijdende techniek het mogelijk maakt de resterende olie economisch verantwoord te winnen. Dat gaat gebeuren met zogenoemde hoogrendementspompen. Halverwege de vorige eeuw meldde de NAM zich voor het eerst in Schoonebeek. Gezinus Jan Wilms, destijds ARP-wethouder in Schoonebeek, oordeelde positief over de aanwezigheid van de aardoliemaatschappij in die beginperiode. ‘Als wethouder heb ik ervaren hoe belangri…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.