Het land bij Slochteren en Schildwolde wordt water, riet, moeras en veen. Noorderbreedte volgt de aanleg door de ogen van bewoners.

Een blaarkop staat op de oever van het Slochterdiep, temidden van het ruige gras en pitruspollen. Morgen gaan Okke Groeneveld en de vijf andere eigenaren van deze kudde de dieren vangen .
Eens per jaar drijven ze de runderen in vanghokken bijeen zodat ze de kalveren en de koeien kunnen scheiden. Stiertjes gaan naar de slachterij of mogen als os nog een jaartje aanspekken, koekalfjes moeten voor nageslacht zorgen .
De blaarkoppen zijn heel wat onrustiger dan het melkvee dat Groeneveld thuis in Harkstede gewend was tweemaal daags door zijn grote handen te krijgen. In 2001 stopte hij met melken omdat zijn akker- en grasland nodig waren voor Meerstad. Hij was voorzitter van LTO Slochteren toen begin jaren negentig duidelijk werd dat er 1.700 hectare nieuwe natuur zou komen tussen Kolham en …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden