Het verzet groeit tegen de plannen van Electricité de France (EDF) om bij het Groningse dorp Pieterburen een ondergrondse aardgasopslag te bouwen. Hiervoor moet het Franse bedrijf pekelzout uit de ondergrondse zoutkoepels pompen en (deels) lozen op de Wadden- of Noordzee.

Bovengronds moet een grote industriële installatie komen om het gas naar beneden te pompen, en het bij pieken in de vraag naar gas weer naar boven te halen. EDF heeft voor de vereiste proefboringen, waarmee het in februari 2011 wilde beginnen, een aanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Intussen is de beoogde begindatum tot eind 2011 uitgesteld, omdat EDF verwacht meer tijd nodig te hebben om bezwaarschriften af te handelen. De bewoners van Pieterburen, de provincie Groningen én gemeente De Marne zijn namelijk tegen de plannen. De Marne wil al jarenlang haar toeristisch potentieel ontwikkelen en Pieterburen speelt daarin een centrale rol. Een open, zo onaangetast mogelijk landschap is daarvoor van groot belang. Ook vragen de tegenstanders of het nodig is extra gas o…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden