Net nu ik een beetje begrijp wat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) werkelijk inhoudt, namelijk een twintig jaar geleden bedacht plan om natuurgebieden aan elkaar te koppelen en daarmee de natuurwaarden in ons land te stabiliseren, lijkt die alweer achterhaald en ouderwets. Wat zo veel betekent als: we hebben er geen geld meer voor over. In elk geval niet de komende tien jaar.
Henk Bleker, de nieuwe staatssecretaris van Landbouw, vindt dat de voor de EHS gereserveerde terreinen veel beter landbouwgrond kunnen worden dan natuur. Dat de Groninger hobbyboer dit verantwoord vindt, hoeft niet te verbazen. Groene weiden met pony’s zijn tenslotte ook een soort natuur.
Het is jammer dat de Oostvaardersplassen niet via de EHS verbonden worden met de Veluwe en vervolgens met andere natuurgebieden. Het zou een oplossing kunnen zijn voor de steeds weer oplaaiende discussie of we grote grazers al dan niet moeten bijvoeren, afschieten of prikpillen. Want hoewel de kadavers na afschot of verhongering laten liggen gunstig kan zijn voor de komst van gieren en raven, is het misschien niet zo humaan. Bijvoeren is alleen een oplossing voor de korte termijn, aangezien het aantal dieren dan toeneemt terwijl het gebied hiervoor uiteindelijk te klein is. In een groot gebied zal verhongering in de winter aanmerkelijk minder snel optreden. Mogelijke overbevolking kan worden opgelost door de EHS met Duitsland te verbinden, waardoor wolven ons land kunnen bereiken. Als ze elanden en edelherten aankunnen, dan ongetwijfeld ook verzwakte runderen en paarden.
Mijn idee is een beroep te doen op zieltogende dierentuinen, zolang de wolven ons land nog niet ontdekt hebben. Veel dierentuinen hebben het financieel moeilijk en om kosten te besparen kunnen ze net voor de winter wat grote katachtigen aan de EHS leasen. Tijdens deze jachtperiodes zullen de gebieden alleen per jeep toegankelijk zijn, zoals bij een echte safaritocht. Voor de zekerheid wordt er een schrikdraad rondom het gebied ingegraven en krijgen alle leeuwen en tijgers een stroomhalsband om, waardoor ze niet plotseling in woonwijken opduiken.
Ik stel me dat voor als de tekenfilm Ice Age. Koude, uitgestrekte vlaktes met mammoeten en sabeltandtijgers, maar dan in een modernere versie met heckrunderen, konikpaarden en edelherten, en roedels wolven en leeuwen. Dat dit niet helemaal de natuurlijke situatie nabootst, doet er niet toe, nieuwe natuur en de herintroductie van verdwenen diersoorten verschillen niet wezenlijk van de Afrikaanse savanne van Dierenpark Emmen. Daar willen we ons op een mooie zondagmiddag met plezier aan vergapen.

Trefwoorden