‘Drenthe is zóóo mooi, zozeer pakt het me algeheel in en voldoet mij absoluut, dat ik, indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever ’t maar niet gezien had.’ Deze uitspraak van Vincent van Gogh prijkt achterop een klein, dik gidsje over de geschiedenis en ontwikkeling van de gemeente Emmen. Het verhaal wordt verteld aan de hand van kenmerkende architectuur en typerende structuren. Van de landbouwontginningen op de zandgronden en aan de randen van het veen tot en met de vernieuwing van de naoorlogse woonwijken. De plaats Emmen vormt samen met ruim veertig dorpen en gehuchten de tweede gemeente van het Noorden. Een belangrijk deel van de geschiedenis staat in het teken van het komen en gaan van fabrieken, zoals het voormalige Enkalon-complex (nylongarens).

Wie de gebouwen in deze gids bekijkt, wordt niet verteerd door schoonheid zoals Van Gogh destijds door het Zuid-Drentse landschap. Echt mooie architectuur kom je er weinig tegen. Maar een buitengewoon gebied is het zeker. Het fraaie boekje, door de gemeente uitgebracht als ‘ode’ aan de makers van Emmen en ter inspiratie van toekomstige ontwerpers, bevat teksten van Michiel Kruidenier en foto’s van Harry Cock, en is vormgegeven door Jelle F. Post. (AK)

Trefwoorden