Merijn Vrij maakt het liefst kunst zonder tekentafel. Gewoon de natuur in, die op je in laten werken en zien wat er gebeurt. Resultaten daarvan zijn dit jaar in Noorderbreedte te bewonderen.

Bij Oerol moesten ze er hartelijk om lachen. ‘Hallo, ik ben Merijn Vrij en ik wil graag iets voor jullie maken, ik zie nog wel wat.’ Zo’n voorstel hadden ze niet eerder gehoord. ‘Ze vonden het wel van lef getuigen’, zegt Vrij. ‘Maar ze durfden het niet aan: mensen willen vooraf weten wat je gaat maken.’

Wat bij Oerol niet lukte, doet hij nu voor Noorderbreedte. Vrij kiest een dag en trekt de natuur in. Vrij wandelen, buiten de paden, tot hij denkt: hier ga ik het doen. ‘Dan kijk ik om me heen: welke materialen zijn interessant? Zo kom ik tot een werk.’ Dat fotografeert hij en voorziet hij, voor de rubriek Merijn Vrij Kunst van een korte tekst.
Het summum van zijn kunstenaarschap, noemt Vrij deze benadering. Ongebonden, weg van tekentafel of atelier. Op pad met niet meer dan vertrouwen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden