Multifunctioneel centrum, afgekort MFC. Van zo’n begrip gaat niks uit; kan iemand een nieuw, inspirerend woord met maatschappelijke lading bedenken?’ Peter Karstkarel wierp die vraag vorig jaar op in zijn bespreking voor de Leeuwarder Courant van het hier getoonde gebouw in Burdaard.

Afgezien van het inderdaad bloedeloze begrip MFC was de architectuurcriticus opgetogen over het nieuwe dorpscentrum, waarin een indrukwekkend aantal voorzieningen is ondergebracht: een medisch zorghuis, een kinderopvang en peuterspeelzaal, een mediatheek voor de tegenoverliggende nieuwe basisschool die met een luifel met het centrum is verbonden, vergaderzalen, een theaterzaal met podium en foyerruimten, een uitvaartcentrum met baarruimte en een grote sportzaal met kantine en kleed- en bijruimten. Ook zijn er nieuwe sportvelden aangelegd. Burdaard (gelegen aan de Elfstedenroute, nog geen 1200 inwoners) raakte acht jaar geleden ‘berucht door de lelijkste dorpsuitbreiding van Friesland toe te laten’, aldus Karstkarel.

Maar dit nieuwe gebouw maakt veel goed, vindt hij. ‘Er is een landschap van luie daken gevormd dat zich gemoedelijk in de omgeving vlijt. Het dakenlandschap wordt aan de oostzijde voortgezet door bedrijfsloodsen van Jansma.’ Met dit ontwerp van het in Burdaard gevestigde TWA is een levendig, kleurrijk, volgens de criticus zelfs deftig geheel van loodsachtige vormen ontstaan. ‘Andere middelgrote dorpen kunnen er jaloers op zijn.’ Nu alleen nog dat nieuwe woord.