Wie wil er niet met fantasie zijn eigen woning bouwen? Kleur, materiaal, vorm en maat – alles zelf bepalen zonder de mores van een welstandscommissie! De laatste jaren is de categorie vrije bouwers onder de woningzoekenden gegroeid. Het gaat meestal om de kritische zelfbouwer met een flink beleend bedrag, die met of zonder de hulp van een architect zijn droomhuis bouwt. Vreemd genoeg is zo’n huis, ontstaan uit een vrije geest en recht uit het hart, altijd duur. Alsof aan creativiteit en spontaniteit altijd een prijskaartje hangt.

Wie wil er niet met fantasie zijn eigen woning bouwen? Kleur, materiaal, vorm en maat – alles zelf bepalen zonder de mores van een welstandscommissie! De laatste jaren is de categorie vrije bouwers onder de woningzoekenden gegroeid. Het gaat meestal om de kritische zelfbouwer met een flink beleend bedrag, die met of zonder de hulp van een architect zijn droomhuis bouwt. Vreemd genoeg is zo’n huis, ontstaan uit een vrije geest en recht uit het hart, altijd duur. Alsof aan creativiteit en spontaniteit altijd een prijskaartje hangt.

Het beeld op de foto is een blikvanger voor een projectontwikkelaar die klanten met lef zoekt. Daarachter een bord met de tekst ‘ruimte voor eigenzinnigheid, recreatie(f) verblijven onder architectuur’. Een uitnodiging aan zelfbouwers die eens iets geks willen maken, een huis dat je met de zon mee kunt draaien of een woning zonder trappen maar met hellingbanen. Geinig, maar prijzig: 375 duizend euro voor een recreatiewoning is duur.

De sculptuur stelt de contour van een huis voor met daarin kruislings weer twee contouren. Het totaal doet denken aan een houten Chinese knooppuzzel. Als beeldmerk voor een experimentele onderneming past het wel. Het al jaren ongemaaide gras maakt duidelijk dat het project al enige tijd aan de schaduwkant van het experiment verkeert. Be-halve een draaibare showwoning is er sinds 2008 niets meer gebouwd. De prijs is hoog, de vraag nul. Kapotte informatieborden en een onbereden patroon van straten zijn de bewijzen van veel makelaarsverdriet. Niets komt meer van de grond, behalve onkruid. Het bouwterrein ligt aan de rand van het Friese Noordwolde, het dorp dat ooit bekend was om zijn rotanindustrie en nu zijn inkomsten haalt uit de recreatie.

Trefwoorden