Bram Esser schrijft verhalen over bijzondere plaatsen in Nederland. Vooral grenzen hebben zijn warme belangstelling. Via internet ontmoette hij begin dit jaar Henk Opheikens, kenner van grensstreek de Lethe.

Uitgestrekte vlaktes met aan de horizon een bosrand, het landschap dat sinds de ruilverkaveling zo kenmerkend is voor Oost-Groningen. Henk Opheikens heeft me met zijn auto opgepikt bij treinstation Winschoten en nu rijden we richting de Lethe, een strook land langs de Duitse grens. Opheikens kent dit gebied op zijn duimpje, hij is er opgegroeid en na zijn werkende bestaan in de landbouwvoorlichting, is hij er als gids actief geworden. Het staat vooral bekend om zijn smokkelverhalen en dat is ook de reden van mijn bezoek. Wie over de grens schrijft, zal ook over smokkelaars moeten schrijven.

De zon schijnt en we zoeven soepeltjes over het gladde asfalt. Op de oevers van een sloot liggen nog plakkaten sneeuw. Hier en daar zie ik langs de weg een verdorde bos bloemen liggen of een mandje …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden