De tijd dat we geen toonbare stads- of dorpsrand met een aangename variatie aan groen en gevels konden bouwen, ligt niet ver achter ons. De gemiddelde gemeente ontbrak het tot ver over de millenniumwisseling aan kunde om de aanwas aan nieuwbouw oogstrelend uit te voeren. De ontwikkelaars in de categorie ‘vrije vestiging’ kwamen niet verder dan veel woonvolume op weinig oppervlakte, wat een onrustig beeld aan stijl- en vormverschillen opleverde. Een enkele struik in de onderhoudsarme grindtuin probeerde de partijen nog een beetje uit elkaar te houden. De fantasie van de seriebouwers was niet veel rijker. Waar de vrije kavelaar onderging in chaos, had de seriebouwer patent op kilometers saaiheid. Natuurlijk zijn er argumenten voor hoe het gegaan is zoals het gegaan is. Hoge grondprijzen maakten de kavels klein, de behoefte aan veel woonvolume maakte de huizen groot. Bovendien was de vraag groot, en daarom het bouwtempo hoog. We hebben ons er al die jaren maar bij neergelegd. Uiteindelijk wisten we ook niet beter dan dat het zo moest. Er werd zo voor ons gebouwd, dus werd er zo door ons gewoond.

Keileemrug
De gemeente Tynaarlo gaat het anders doen. In de Regiovisie Groningen-Assen heeft ze voor uitbreiding van het dorp Vries een bouwquotum toebedeeld gekregen van 550 woningen. Rekening houdend met de ligging ten opzichte van voorzieningen, invalswegen en te behouden landschap koos Tynaarlo voor bouw aan de oostkant van Vries. Hier loopt de keileemrug waarop het dorp is gebouwd af naar het kanaal. Op de hoogtekaart valt dit te zien als de overgang van de gele (hoge gronden) naar de paarse kleuren (lage gronden).
De bouwlocatie komt dus op de helling te liggen, met het kanaal onderaan op het laagste punt. De kaart laat ook zien dat het kanaal in een bredere lage zone ligt. Dit is van oorsprong de beekbedding van een zijriviertje van het Eelderdiep.
Als we de bouwlocatie op relië…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden