In Oost-Groningen staan honderden koopwoningen langdurig leeg. Er zal gesloopt moeten worden, maar waar en hoe?

Wie visioenen heeft van Oost-Groningse stadswijken en dorpen waar de helft van de woningen met een bord ‘Te koop’ achter het raam leegstaat, komt bedrogen uit. Maar wie door de vijfhonderd meter lange Abel Tasmanstraat in Winschoten loopt, ziet tussen de goed onderhouden huizen uit de jaren zestig links en rechts wel een dik dozijn huizen te koop staan. Het is overigens moeilijk te zien of al die huizen ook leegstaan. Is dit het gevolg van de krimp of de crisis?
Van de crisis, zeggen twee dames op leeftijd die aan het begin van de Abel Tasmanstraat staan te praten. Ze willen niet met hun naam ‘in de krant’, maar willen wel kwijt dat het hier prima wonen is. ‘Je schrijft toch niet op dat het hier een puinhoop is, hè?’, vraagt de eerste dame. ‘We wonen hier met veel plezier. De huizen wor…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.