De toekomst zit verstopt achter een stukje papier. Een velletje huisvlijt, zo uit de printer gerold. ‘Coco de kat is zoek’. ‘Zaterdagavond bingo in de Driesprong’. ‘Geen hondenpoep op onze stoep’. Zo’n velletje papier is het. Het papier zit in een plastic hoesje, het hoesje is aan de boom genageld, de boom staat langs Paradyske, Paradyske is een weggetje, het weggetje loopt langs weilanden en huizen, de weilanden liggen (de huizen staan) tussen Buitenpost en Kollum. Het papier bobbelt, de kleur is wat verschoten. Toch kun je goed lezen wat erop staat. Er staat niet ‘Coco’, ‘bingo’ of ‘poep’. Er staat iets anders: ‘Ranch Fryslân? Nee!’

Honderd bomen staan langs Paradyske, misschien wel driehonderd. Toch is er maar één boom met één zo’n velletje waarop iemand zegt Ranch Fryslân niet te willen. Klein verzet, dat is het.
Dan zou je kunnen denken dat de toekomst ook klein is, maar dan vergis je je toch danig. Achter dat ene kleine velletje gaat al een hele stapel vellen schuil. Een officiële stapel is het, hij ligt op officiële bureaus, de officiële bureaus staan in gemeentehuizen, de gemeentehuizen staan in Kollum en Buitenpost, de gemeenten eromheen heten Kollumerland en Achtkarspelen. Ook ligt er papier op het bureau van een vastgoedontwikkelaar die Wind heet.
Ranch Fryslân? Ranch Fryslân, ja. Voluit: Pilot Landelijke Wooncluster Ranch Fryslân. Want er is nog geen ranch. Er is alleen nog maar een plan. Of nee, meer ee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden