‘O p Kostverloren zag je altijd leeuweriken. Heel opvallend. Nu zie ik ze niet meer.’ Thomas Fledderman uit Overschild heeft de verrekijker bij de hand. Hij is boer, jager en vogelliefhebber. Op 1.800 meter van zijn schuurdeur ligt perceel Kostverloren ten noorden tegen het Schildmeer aan op het streekje Tetjehorn. ‘Ik had koeien lopen bij het meer. Op een dag zag ik een klein wolkje – verder was de lucht strakblauw. Even later zat ik midden in een enorme onweersbui! Ik had het water in mijn laarzen staan. Dan is thuis ver weg.’

Hij had een lapjesdeken aan stukjes grond. ‘Ik ben er alle dagen nog blij om dat we in 1995 een vrijwillige grondruil hebben gedaan. Nu ligt al mijn grond in een blok bij huis.’ Tetjehorn is natuur geworden. Vroeger kon hij er in de winter niet komen, nu kan hij er helemaal nooit meer komen, daarvoor is het land te nat. Dit moeras met riet is het eerste stuk van het grootse plan voor natuurherstel in Midden-Groningen. Iets westelijker vormt het Dannemeer het sluitstuk ervan. Dat gaat er ongeveer zo uitzien als dit.

Voor Thomas is de natte natuur een van de vele gedaanten die het gebied heeft aangenomen. Hier stroomde heel vroeger de zee. Een verhoging in het veld toont de inversierug – waar ooit een priel liep. ‘Mijn vader had dat perceel in 1954 gekocht; het was een best stuk land. Nu…

Trefwoorden