‘Even stond Han naast God om te laten zien, dat het op de zoveel miljardste dag van de schepping nog wat kleuriger kon’, aldus toenmalig directeur Wouter Kotte van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Utrecht. Met zijn Wadschilderingen kreeg Jansen internationale bekendheid.

De zoon van een Groninger herenboer wist wat vernieuwen is. Vijftien jaar lang sierden zijn schilderijen de omslagen van Noorderbreedte; een bijzonder podium voor een kunstenaar. Hij schilderde grond, zowel in de binnenlanden van Australië als achter zijn huis in Eelderwolde. Ook was hij de geestelijk vader van zogenoemde ‘stroomschilderijen’. Jansen goot de verf op het platliggende linnen en liet vervolgens de zwaartekracht en de structuur van het doek het werk doen terwijl hij het oppervlak scheef hield.

Deze zomer, van 30 juli t/m 29 oktober 2011, is werk van Han Jansen, waaronder zijn koeien in de gestileerde landschappen, op twee locaties in Friesland te zien. Naast een expositie in Galerie de Vis in Harlingen is er een kabinetpresentatie in Museum Belvédère in Heerenveen. De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur;
’s zaterdags van 11-17.00 uur. Museum Belvédère is open op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. (CE)

Trefwoorden