Soms lijkt de toekomst op gisteren. Op statige mevrouwen in lange jurken, wandelend onder parapluutjes tegen de zon. Op mannen met platte hoedjes van stro, zittend in het gras. Op vlonders en steigers van hout met een loopplank naar beneden. Op jongens met kniekousen en meisjes in jurken met linten.

Maar zo ver is het nog niet. Eerst is er de dijk, eerst is er Luchten. Want zo heet het kunstwerk van Marte Röling: Luchten. Alleen, het is er niet. Het is weg. Enkel het blauwe naambordje staat er nog. De sokkel ernaast is een lege betonvoet met vier loze bouten. Daar moet iets op, een beeld of zo. Zou het nog in de winterstalling zijn of in de wasserette voor een schoonmaakbeurt?

Jammer. Maar: het geeft niet. Niet echt tenminste. Want Luchten is er altijd. Marte Röling is helemaal niet nodig. Kijk maar achterom, boven het braaklandje en het spoor, boven de flat en het benzinestation, boven de achterdeur van Albert Heijn en de voordeur van Lidl en de parkeerplaats van het Zeeaquarium Museum.
Kijk maar boven het Eemshotel dat op stoere poten in zee staat, het kantoor van Groningen Se…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden