Kan het trio droogmakerijen oostelijk van Makkum en Workum weer onder water worden gezet?

F riesland zal altijd een tekort aan bevaarbaar water houden. De recreatievaart zet er al jaren onverminderd door. Elke zomer doorkruisen duizenden hobbyschippers het Friese landschap. In gesloten formaties vullen ze met hun boten de grachten van de Elf Steden en overnachten ze in kleine konvooien aan de oevers van de meren. Bestuurders zorgen met dure kunstwerken dat congestie op de vaarwegen wordt voorkomen. De stroom mag niet stilstaan want varen is business, niet alleen in de handelsvaart, ook in de recreatievaart.

De crisis mag dan de vaart uit de woningbouw en het bedrijfsleven hebben gehaald, de watertoerist blijft royaal besteden in de Friese economie. Landbouwers en natuurbeschermers voelen de druk van het economisch belang van het Friese waterpark toenemen. Hier speelt …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden