‘Het Witte Goud’, luidde begin vorige eeuw de koosnaam voor chilisalpeter. Stichting Beeldlijn brengt onder die naam een documentaire uit over de meststof die noordelijke akkerbouwers destijds met succes gebruikten. Regisseur Piet Hein van der Hoek bezocht het Noorden van Chili, waar de grondstof onder erbarmelijke omstandigheden werd gedolven. Het boek Windjammers in Delfzijl van Aafke Steenhuis uit 2003 diende als leidraad. De schrijfster reisde mee naar Chili, evenals twee muzikanten van het koor De Volksstem, die in de film enkele liederen ten gehore brengen. De samen met het Groninger Forum geproduceerde documentaire gaat op 23 november in première.

Afgelopen zomer verscheen er ook al een nieuwe Beeldlijn-film, Bliksem & Betonrot. Centraal hierin staat de groep De Dichters uit Epibreren, die vanaf 1994 vijftien jaar lang furore maakte op Nederlandse podia met een combinatie van muziek en poëzie. Verschillende noordelijke dichters waren hierbij betrokken. Onder hen Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Jan Klug, Kasper Peters en Paul Singh.
Begin volgend jaar volgt Snoeihard geschilderd, een documentaire over beeldend kunstenaar Alfred Hafkenscheid uit het Drentse Schipborg, die dit jaar 75 wordt. Hafkenscheid, overlever van een jappenkamp, schildert sinds de jaren vijftig. Zijn werk doet denken aan dat van Francis Bacon. De film zal te zien zijn bij RTV Drenthe.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden