‘Natuur’ is het kernbegrip in het werk van het Rotterdamse bureau 24h Architecture. Want wie natuur zegt, zegt schoonheid, scheppen, vormenrijkdom, beroering van zintuigen, dynamiek. Het Wegendistrict Groningen/Drenthe van Rijkswaterstaat zetelt sinds half juni in een gebouw dat vanuit deze opvatting is ontworpen. Het staat in Assen, enigszins verdekt opgesteld langs een van de afritten van de A28.

Het kantoor heeft duurzaamheidslabel A, dankzij toepassing van duurzame materialen, zeer hoge isolatiewaarden en een energiezuinige klimaatinstallatie. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van vloerkoeling en -verwarming, aangesloten op een warmte- en koudeopslag. Ook de ventilatie is in de vloeren opgenomen. Op het dak liggen zonnepanelen. Het ontwerp weerspiegelt het streven van de rijksoverheid om haar beleid en behuizing duurzaam te laten zijn.
De gevel aan de zuidzijde is gesloten om het geluid van de snelweg en de warmte ’s zomers buiten te houden. Deze gevel is van beton met een reliëf van gefreesd asfalt; een verwijzing naar de taken van Rijkswaterstaat. Ook het groene gezicht van de dienst zal tot uitdrukking komen: regenwater wordt zo over de gevel geleid dat daar pl…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden