Amsterdam koestert zijn Museumplein, Den Haag zijn Malieveld: bekende binnenstedelijke terreinen, ideaal voor demonstraties en evenementen. Groningen ontbeert zo’n terrein op loopafstand van het centrum. Of toch niet? Sinds enige tijd is immers het Ciboga-terrein beschikbaar. De hekken rond deze langjarige no-go area, waar de geplande woningbouw maar niet van de grond wilde komen, zijn weggehaald. Het 4,5 hectare grote gebied is nu te voet en per fiets weer toegankelijk. Met dank aan de gemeente en vooral aan de Stichting Open Lab Ebbingekwartier, waarin winkeliers en creatieve omwonenden samenwerken om dit deel van de stad leefbaarder te maken.

Het kostte Open Lab veel overredingskracht, maar uiteindelijk ging de gemeente om. Zo kwam circa 1,7 miljoen euro (inclusief Europese subsidie) beschikbaar om het terrein voldoende bouwrijp te maken en te ontsluiten, zodat het de komende vijf jaar kan fungeren als proeftuin voor tussentijdse stedenbouw en tijdelijke architectuur.
In het oog springen de aanwezige en aankomende popup-paviljoens, die zich eenvoudig laten neerzetten en ook zo weer zijn af te breken. Bouwwerken zoals het MOBi-paviljoen, een stapeling van zeecontainers voor kunstenaars, een herberg en een restaurant, een outletcentrum, mobiele tuinen, een duurzaam bamboegebouw en de zwarte kubus van waaruit het Open Lab gegadigden voor tijdelijke vestiging op het terrein tracht te interesseren. ‘Kandidaten genoeg, maar we moe…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden