Van de ene op de andere dag besloot het kabinet in oktober het aantal windmolens op land te verdrievoudigen omdat de bouw en het onderhoud van windparken op zee te duur zijn. Dit nieuwe beleid pakt slecht uit voor de Drentse veenkoloniën, vindt Hans Elerie, historisch geograaf en oud-directeur van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe.

Vanouds worstelen de Veenkoloniën met het imago van een probleemgebied. Het zijn niet de bewoners die dat ervaren maar vooral buitenstaanders en bestuurders op afstand. Die laatsten hebben de afgelopen decennia veel nooit uitgevoerde plannen en ontwerpvisies voor het gebied ontwikkeld. En het houdt niet op. Voor de tweede keer buigt de Eo-Wijersprijsvraag zich met jonge ontwerpers over de streek, terwijl het project Hotspot van de Agenda van de Veenkoloniën van het gebied een ‘klimaatbestendige proeftuin’ wil maken. Maar waar de ontwerpers met hun trendwatchers nog boven de tekentafels staan te discussiëren, worden zij door de feitelijke ontwikkelingen al ingehaald. De ruimtelijke ordening die zich vroeger door traagheid kenmerkte, lijkt zich nu te ontwikkelen tot een snelle sector, dan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden