Vanouds worstelen de Veenkoloniën met het imago van een probleemgebied. Het zijn niet de bewoners die dat ervaren maar vooral buitenstaanders en bestuurders op afstand. Die laatsten hebben de afgelopen decennia veel nooit uitgevoerde plannen en ontwerpvisies voor het gebied ontwikkeld. En het houdt niet op. Voor de tweede keer buigt de Eo-Wijersprijsvraag zich met jonge ontwerpers over de streek, terwijl het project Hotspot van de Agenda van de Veenkoloniën van het gebied een ‘klimaatbestendige proeftuin’ wil maken. Maar waar de ontwerpers met hun trendwatchers nog boven de tekentafels staan te discussiëren, worden zij door de feitelijke ontwikkelingen al ingehaald. De ruimtelijke ordening die zich vroeger door traagheid kenmerkte, lijkt zich nu te ontwikkelen tot een snelle sector, dan…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden