Meer dan tweehonderd deelnemers uit achttien landen namen eind september deel aan de World Canals Conference 2011 in Groningen. Dit jaarlijkse congres beijvert zich voor behoud, herstel en bevaarbaarheid van binnenlandse vaarwegen (kanalen) over de hele wereld.

Dat het congres ditmaal in Nederland plaatsvond, had te maken met de vele initiatieven in het Noorden rond oude en nieuwe vaarverbindingen. Zoals het herstel van de bevaarbaarheid van het Kieldiep en het Annerveenschekanaal, het Friese Merenproject en de verbinding Erica-Ter Apel waarvoor bij Nieuw-Dordrecht een nieuw kanaalvak wordt gegraven.
In november verscheen in de reeks ‘Lopen van
Drenthe’ van stichting Het Drentse Landschap De Loop van de Drentsche Aa. Deze nieuwe route laat wandelaars ruim 150 kilometer lang kennismaken met ‘misschien wel de mooiste beek van Nederland’. Vertrekpunt is Assen of Groningen. De wandelgids kost € 13,50 en is te bestellen via www.drentslandschap.nl.
Vorige maand verscheen ook een nieuw boek van Aafke Steenhuis, getiteld Het lied van de Eems. De schrijfster, geboren aan de Eems, reisde langs de rivier, van de Noordzeemonding bij het Waddeneiland Borkum naar de bron in het Teuto-burgerwoud. In het noorden is de Eems grauw van het slib en wordt ze de gele rivier genoemd. In het zuiden geldt ze als de schoonste rivier van Duitsland. Steenhuis sprak met zangers, havenbazen, vissers, historici, schrijvers, boeren, schilders en geologen.

Trefwoorden