Zet elf bekende Friezen in het licht van televisiecamera’s en vraag ze naar ideetjes waarmee Leeuwarden en Fryslân de titel Europese Hoofdstad van Cultuur 2018 zullen binnenslepen. Omrop Fryslân deed het onlangs. Wat krijg je dan? Misschien iets met een lied dat Friezen om utens (geëmigreerde Friezen), waar ook ter wereld, gezamenlijk componeren. Natuurlijk iets met een toevallig al klaarliggend filmscript van Steven de Jong over Grutte Pier. Of iets met de honderden leegstaande kerken in de provincie? En ook leuk: iets met elf toparchitecten, die moeten uittekenen hoe de Friese elf steden er in 3018 uit zullen zien.

Gelukkig denkt een wat serieuzer gezelschap, Coöperatie 2018, ook na over de gezamenlijke ambitie van Leeuwarden en de provincie. In december stelden Provinciale Staten opnieuw geld beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van het zogenoemde bidbook, het programma dat uiteindelijk in 2013 een Europese jury moet overtuigen. Maar wil de Friese kandidatuur serieus genomen kunnen worden, dan moet dit voorjaar ook Leeuwarden nog financieel over de brug komen.
Coöperatie 2018 bestaat uit vertegenwoordigers van een jongere generatie Friezen. Een ‘netwerk-generatie’, zoals ze zelf zegt. Mensen als componist Sytze Pruiksma, serious games-ontwikkelaar Tim Laning, 3D-tovenaar Bastiaan Blaauw. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik ook mag meepraten. Onlangs publiceerde de groep een soort manifest annex …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.