Jaap Ekhart verdiende zijn brood door over kunst te schrijven, tot de crisis kwam. Nu doet hij tijdens het vervoer van kunstnieren geregeld cultuurhistorische ontdekkingen.

Even voor Museumboerderij Ot & Sien (650 m2 nostalgie) splitst de Groningerstraat in Surhuisterveen zich in een Y – één weg gaat onder dezelfde naam rechtdoor het dorp in, de andere gaat met een flauwe bocht linksaf over in de Jan Binneslaan. Midden in de splitsing staat een kerkgebouw – vanuit het oosten rijdt je er als het ware tegenaan.

Het is het soort hervormde of gereformeerde kerk dat je overal in Nederland tegenkomt, gebouwd in de jaren vijftig of zestig: baksteenmuren, ramen net onder het dak, zodat je binnen geen zicht op straat en lichtinval van boven hebt. Op de voorgevel is een versiering aangebracht, een christelijk tafereel, gemetseld in banen van lichtere en donkerdere bakstenen. Normaal let je er niet op, je rijdt eraan voorbij zonder het te zien, gedachteloos, missch…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden