Terwijl nu de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe Provinsjehûs van Fryslân en het gebouw pas in mei officieel geopend zal worden, verhuisden begin november de 900 provincieambtenaren al vanuit een tijdelijk onderkomen terug naar hun vertrouwde plek aan de Tweebaksmarkt.

Op die locatie in het centrum van Leeuwarden is onder leiding van het Amsterdamse architectenbureau Soeters-Van Eldonk een combinatie gerealiseerd van nieuwbouw, restauratie en renovatie. Van het vorige provinciehuis zijn enkele monumentale panden behouden en opgeknapt, zoals de negentiende-eeuwse Statenzaal. Daaromheen en -tussendoor kwamen nieuwe vleugels, met in het midden een forse toren van acht verdiepingen.

De vleugels bestaan uit verschillende panden in een moderne neostijl, die aansluit op de bewaard gebleven historische gebouwen. Het ritme van de ramen, de plaatsing van de kroonlijsten en het formaat van de oudbouw zijn overgenomen in de nieuwe panden, zodat het net lijkt alsof het provinciehuis uit een verzameling herenhuizen bestaat. De verspringende gevellijnen en de versc…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.