De Koningsas is de groene zone tussen Assen en Groningen, een ideaal vestigingsmilieu voor wie een mooi landschap en/of een goede bereikbaarheid op prijs stelt. Door falend beleid echter, is de koninklijke allure van dit gebied de afgelopen veertig jaar sterk aangetast, betoogde stedebouwkundige Marinke Steenhuis tijdens een aan de Koningsas gewijd symposium.

Op het Keuningscongres van 1996 poneerde historisch-geograaf Hans Elerie de term Koningsas voor de groene long tussen Groningen en Assen, die wreed wordt doorsneden door een veelheid aan vervoersassen: de A28, de N34, het Noord-Willemskanaal, het spoor en lokale wegen, met doorsneden leefwerelden en veel verloren gebieden als gevolg.

Met de naam Koningsas hoopte Elerie het cultuurhistorisch zeer waardevolle Noord-Drenthe te reanimeren, maar sindsdien werd het er niet beter op. Inmiddels zitten er diverse pijnlijke zwarte plekken (industrieparken) op de groene long.

Toch heeft landschapshistorica Marinke Steenhuis, opgegroeid in Midlaren, hoop dat de patiënt met een stevige kuur weer valt op te lappen. Zij bestudeerde het landschap uit haar jeugd en blies de Koningsas-gedachte nieuw le…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.