De komst van een ultramodern object geeft ons straks meer zicht op de historische en huidige identiteit van de Onlanden.

‘Je maakt ’m toch niet te mooi? Anders krijgen we hier straks allemaal mensen die niet voor de natuur komen maar alleen het bouwwerk willen bewonderen.’ De medewerker van Staatsbosbeheer maakte geen grapje. Toch is ook hij inmiddels enthousiast over de plannen voor een opzienbarende uitkijkpost in de Drents-Groningse Onlanden, vertelt ontwerper Arjan Dingsté.
Voor de bouw van de uitkijktoren met een geplande hoogte van maar liefst 25 meter was een speciale aanleiding: de wens een nieuw, ultrasterk type beton toe te passen in een concreet architectonisch object. Zes keer sterker is dit beton dan de soort die normaal in de bouw wordt gebruikt, onder meer door de grote dichtheid en doordat het is gewapend met losse staalvezels. Dit maakt dat je met minder dikte dezelfde stevigheid kunt be…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden