‘Regionale identiteit’ – altijd een goed onderwerp voor levendige discussies. Zie de interessante reeks beschouwingen hierover eerder in Noorderbreedte. Dit verhaal sluit daar bij aan, zij het dat ik het wat hoger op de globe zal zoeken: ik trek Noord-Nederland voorbij, op naar het echte ‘hoge Noorden’ voorbij de 60 graden noorderbreedte. Ik neem u mee naar het Canadese Noorden, naar het land van sneeuw en ijs, en het land van de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van deze streken. Hier ligt Nunavut, ‘Ons Land’ in het Inuktitut, de taal van de Inuit. U hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het bestaat, zij het nog maar kort.
Sinds 1999 is Nunavut één van Canada’s drie noordelijke territories. De regio is 2 miljoen vierkante kilometer groot – zo groot als half-Europa – en telt c…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden