Gaasterland meets Gaza, heide in Noorwegen, een uitstapje naar de Zwitserse bergen waar Sape uit Zwaagwesteinde ’s zomers schapen hoedt, een verhaal over de ‘erotische’ relatie van Groningen met Hamburg en Bremen – graag keek Noorderbreedte in de afgelopen jaren zo nu en dan over de noordelijke provinciegrenzen heen. Voor dit nummer vroeg ik redactielid Kim van Dam iets te vertellen over het onderwerp waarop zij in 2008 promoveerde: regionale identiteitsvorming in Nunavut, Noord-Canada.

‘Regionale identiteit’ – altijd een goed onderwerp voor levendige discussies. Zie de interessante reeks beschouwingen hierover eerder in Noorderbreedte. Dit verhaal sluit daar bij aan, zij het dat ik het wat hoger op de globe zal zoeken: ik trek Noord-Nederland voorbij, op naar het echte ‘hoge Noorden’ voorbij de 60 graden noorderbreedte. Ik neem u mee naar het Canadese Noorden, naar het land van sneeuw en ijs, en het land van de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van deze streken. Hier ligt Nunavut, ‘Ons Land’ in het Inuktitut, de taal van de Inuit. U hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het bestaat, zij het nog maar kort.
Sinds 1999 is Nunavut één van Canada’s drie noordelijke territories. De regio is 2 miljoen vierkante kilometer groot – zo groot als half-Europa – en telt c…

Trefwoorden