Op 13 maart hield Theo Spek zijn oratie als hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de RUG. Wij hadden geregeld contact de afgelopen jaren, gericht op mogelijke manieren van samenwerken tussen Noorderbreedte en zijn Kenniscentrum Landschap. Graag deel ik hier met u de hoofdlijnen van zijn rede.

Het landschap vormt door zijn grote natuurlijke en cultuurhistorische variatie een van de grootste cultuurschatten van onze moderne samenleving. Tientallen generaties mensen vóór ons schiepen het landschap waarin wij tegenwoordig wonen, werken en verblijven en lieten daar hun zichtbare en onzichtbare sporen in na. Het is aan ons om te beslissen hoe we met dit eeuwenoude erfgoed omgaan. Voor vrijwel ieder mens vormt het landschap waarin hij of zij is opgegroeid of al jarenlang woont een onmisbaar onderdeel van het eigen bestaan en de eigen identiteit. Het landschap vormt bovendien zowel het podium als het decor van al onze dagelijkse activiteiten en is daarmee ook in hoge mate bepalend voor de ruimtelijke ordening van de toekomst. Het landschap is ook het leefgebied van talrijke planten-…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.