Bij een afscheid past terugblikken. Toen ik me afvroeg waarop ik dat het liefst wilde doen, dacht ik al snel aan Lila. Een Groningse hoogleraar planologie lanceerde dit toekomstconcept voor Noord-Nederland eind 2006 tijdens een congres en daarna in boekvorm. Ik schreef er destijds in Noorderbreedte uitgebreid over, onder de titel: ‘Een ontspannen regio. De planologische peptalk van Gert de Roo’.

Voor De Roo was Lila – Living in Leisure-rich Areas – een uitwerking van een geruchtmakende ‘metafoor’ die hij een paar jaar eerder had laten vallen: maak van het Noorden een soort Center Parcs. Wat hij daarmee bedoelde was: zoek de economische kracht van deze contreien vooral in rustieke ruimtelijke bestemmingen.
Lila behelsde dan ook een breuk met het idee dat Noord-Nederland moet wedijveren met de ‘razende’ Randstad. Volgens De Roo, in die tijd door de Groningse provinciebestuurders Hans Alders en Marc Calon gevraagd om ‘reflecties’, konden we het Westen en het Noorden beter als completerend zien, als yin en yang. Zo’n noordelijke ‘economie van rust en ruimte’, verkondigde hij verder, hield bovendien in dat je landschappelijke kwaliteiten eindelijk eens benut en versterkt in plaats …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden