Hoe herkent men een filosoof? Een filosoof denkt niet na met zijn vuist onder zijn kin. Piekert en peinst niet extra veel. Een filosoof schrijft schrijft filosofische teksten om precies te zijn. Zo denkt hij na.

Een paar jaar geleden gaf ik mezelf de opdracht een grappige column van Lolle Nauta, getiteld ‘Ik denk niet na’, om te zetten in een gedicht. Bedoeld als zomaar een schrijf-oefening maar ook als een klein eerbetoon aan Nauta’s eigenzinnigheid en bijzondere talent om te benoemen en te verhelderen. Iedereen denkt weleens na, toch is niet iedereen filosoof. Er moet dus iets zijn wat een filosoof nog meer doet dan denken. En dat is: al lezend en schrijvend zijn eigen gedachten en andermans denkbeelden onderzoeken en daarover publiceren. Al erkende Nauta dat ook deze bezigheid, net als ‘nadenken’, niet alleen voor filosofen is weggelegd.
Lolle Nauta (Sneek, 1923-2006) studeerde filosofie en sociologie in Groningen, Basel, Leiden en Göttingen. Hij promoveerde aan de RUG in de theologie, was a…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden