Soms zijn vreemde dingen zo gewoon geworden dat we er nauwelijks meer bij stilstaan. Een glimlachende dame achter de bar, een paar anonieme onderarmen achter het doorgeefluik. Nummer 14 graag, met extra rijst. Hun restaurants zijn overal, in de kleinste dorpen. Maar wie zijn die Chinezen eigenlijk?

Nieuwe Ster, Nieuw-Buinen
De Chinese gemeenschap gesloten? In de stad misschien, maar de familie Chen uit Nieuw- Buinen doet er niet aan mee. In het dorp wonen drie andere Chinese gezinnen. Of waren het er nou twee? Ayin Chen weet het niet eens zeker. ‘We hebben veel contacten met Nederlanders. We drinken vaak koffie bij de buren. Onze zoons zitten samen op tafeltennis. De ene week brengen wij ze, de andere week zij.’
Zij was 25, haar man 32 toen ze 19 jaar geleden naar Nederland kwamen vanuit het Zuiden van China, uit de buurt van Hong Kong. Dochter Cindy was zes, ze streken neer in Hoogeveen. ‘We moesten er erg aan wennen dat de mensen hier zo netjes zijn en elkaar op straat groeten. Chinezen groeten alleen bekenden’, zegt Ayin. ‘Toch zijn Nederlanders meer op zichzelf. In China is fa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.