Een roman die zich praktisch helemaal in de Groningse binnenstad afspeelt. Die recensenten nu al een kleine sensatie in de Nederlandse letteren noemen. Die misschien wel de meest fascinerende titel van 2012 heeft: Het boek ont. Er zijn mindere redenen om af te reizen naar Amsterdam, waar de in Paterswolde geboren auteur Anton Valens woont.

Het verhaal laat zich niet zo een, twee, drie samenvatten. Het is eind 2002, de gulden verdwijnt om plaats te maken voor de euro. Een groepje dertigers komt om de veertien dagen bij elkaar op een etage aan het A-Kerkhof in Groningen. Reden: de mannen hebben bitter weinig grip op hun leven. Steeds vaker blijft belangrijke post ongeopend op hun deurmat liggen, het regent aanmaningen. Een van hen, een ex-biologiestudent, zojuist ontslagen bij een callcenter, denkt de verlossende remedie te hebben gevonden:

‘De formule van Man&Post was eenvoudig: verzamel mensen die moeite hebben met het openen van hun post en laat ze elkaar daar op tweewekelijkse bijeenkomsten bij ondersteunen. Isebrand had het idee opgevat toen hij op een drukke zaterdagmiddag in Huis De Beurs op de hoek van de Visma…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.