De Verenigde Naties hebben 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Coöperatie. Veel grote Nederlandse bedrijven zijn ooit begonnen als kleine coöperatie. Coöperatieve bakkerij Ons Belang in Peize is klein gebleven.

Op woensdag is het altijd Brooddag bij de coöperatieve bakkerij Ons Belang in Peize. Dan kosten 3 tarwe, wit of weite samen 5 euro en 3 andere broden samen 6 euro. Dat tegen 6,30 tot wel 8,10 euro normaal. Dat scheelt. Dit is de dag dat de Peizenaren met volle broodtassen over straat gaan en de vriezers in Peize zich vullen met gesneden wit en bruin. Zo eet je de hele week lekker vers.

Vandaag is het donderdag – Koekdag. De kandijkoek is van 2,80 voor 2,50 euro. Het weekend komt eraan, je permitteert je even wat lekkers. Het mag.
Op Koekdag donderdag staat Wim Stroetinga om tien over acht ’s ochtends voor de bakkerij, aan de Hoofdstraat in Peize. De winkel gaat bijna open. Buiten is het donker en nat, de winkel baadt in helder bakkerslicht. Het gebak ligt te glimmen in de vitrines.
Str…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.