Het Europaplein in Leeuwarden geldt als een typisch voorbeeld van wederopbouwarchitectuur en stedelijke planning. Alleen kan het volgens de gemeente Leeuwarden de huidige verkeersdruk niet aan en moet er een turborotonde komen. Maar hoe combineer je die met de ruimtelijke en historische betekenis van het plein?

‘Een woonwens van velen kan in vervulling gaan door aankoop van een flat-appartement. Ruime kamers, centrale oliestookverwarming, liften, ijskastjes, telefoons, centraal antennesysteem, badkamer, uitgebreide sanitaire inrichting.’ Zo maakt makelaarskantoor Van der Made in 1956 reclame voor nieuw te bouwen flats aan wat toen nog het Harlingerplein heette. Modern waren ze. Dat vooral. Nog maar een paar jaar eerder waren voor de aanleg van het plein krotwoningen geruimd en nu al konden mensen in een doorzonflat gaan wonen. Met de nieuwe flats, acht verdiepingen hoog maar liefst, was de nieuwe tijd ook in Leeuwarden definitief aangebroken.

In 1954 werd het Harlingerplein, aan de westelijke toegangsweg van de stad, in gebruik genomen. Kenmerkend is een groot en groen ovaalvormig middenter…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.