Vanaf het eerste nummer in april 1977 heeft John Stoel foto’s gemaakt voor Noorderbreedte. Maar hij fotografeert al vanaf de jaren zestig. Beeldengalerij Het Depot in Wageningen eert hem met een overzichtstentoonstelling. Voor Noorderbreedte maakte Stoel een kleine selectie.

John Stoel (Stadskanaal, 1940) heeft een voorkeur voor platte landschappen. Dat is zijn noordelijke aard, zo vertelt hij tijdens een interview, en zijn jeugd in een platte streek, de Veenkoloniën. ‘Ik kan niks met bossen. Ben ik doodongelukkig mee. Ik moet die weidsheid hebben.’
Hoewel ik John hoofdzakelijk ken van landschapsfotografie en opnamen van personen op locatie, heeft hij ook veel gewerkt voor het bedrijfsleven. Hij had een breed scala van opdrachtgevers. Die gevarieerdheid vond hij een uitdaging. Ook was hij vaste fotograaf voor het Groninger Museum en de Kunsthal in Rotterdam. Verder werkt(e) hij onder andere voor het Fries Museum, Stichting Kunst in de Openbare Ruimte, Museum Belvédère in Oranjewoud, Stichting Het Depot in Wageningen en tientallen galeries en kunstenaars. N…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.