Een gratis Noorderbreedtebus van Arriva bracht belangstellende abonnees en andere geïnteresseerden zondag 26 mei vanuit Leeuwarden naar de oude busremise in Mooie Paal (Fr). Daar organiseerde Noorderbreedte onder de noemer ‘Alles wordt anders’ een themamiddag over bereikbaarheid van het platteland. De middag startte met een bliksemexcursie onder leiding van streekhistoricus Aldert Cuperus, die verhaalde waarom Mooie Paal Mooie Paal heet en het publiek ook daadwerkelijk mee naar buiten nam, naar de paal in kwestie.

Vanuit Buurtbus 98 in Leek leverde verslaggeefster Karen Bies een Skypebijdrage over het succesvolle busproject, dat jaarlijks 16 duizend passagiers vervoert op de lijn Leek-Grootegast. De buurtbus Stavoren-Hemelum doet daar nauwelijks voor onder, vertelde coördinator Henk Venema de aanwezigen. Daar rijdt de bus al 35 jaar, met nu 45 vrijwillige chauffeurs. Peter Dijk van Arriva liet zien hoe de busmaatschappij de bereikbaarheid van het platteland zo optimaal mogelijk probeert te houden. ‘Dat doen we dolgraag samen met particuliere initiatieven. En ja, dat kan beter.’ Kritische kanttekeningen zette Ton Ettema, voorzitter van ROVER Fryslân en van ROCOV Fryslân. Wethouder Jacob Bruintjes (gemeente Borger-Odoorn) en Lutz Jacobi (Tweede Kamerlid PvdA) willen de barricaden op om de budgetten voor openbaar en doelgroepenvervoer in één pot te doen en te herverkavelen. Daarmee kan de bereikbaarheid van het platteland flink worden verbeterd, stelden zij.

Trefwoorden