Bijna tien jaar heeft Lemmer op een nieuw strandpaviljoen moeten wachten. Maar afgelopen najaar was het dan eindelijk af en werd het officieel geopend. Niet zomaar een paviljoen, maar een echte Beach Club. Het wachten is beloond. Dit is een multifunctioneel etablissement met een eigentijdse uitstraling.
De Beach Club ligt in de oksel van de IJsselmeerdijk, bij de opgang van het strand. Om dat te benadrukken bestaat de achterkant uit basaltblokken. Alsof het onderdeel uitmaakt van de dijk. De achterzijde oogt daardoor wat gesloten. Maar dat vergroot het contrast met het weidse uitzicht bij de entree op de eerste verdieping: door de enorme raampartij aan de voorkant wordt de blik meteen naar het IJsselmeer getrokken. Op een zonnige voorjaarsdag wordt de bezoeker getrakteerd op zilverglinsterend water, zeilen van jachten en de bruine vloot aan de horizon, en de schoorsteen van het Woudagemaal, rechts in de verte.
Hier zie je Lemmer in een notendop: vroeger een vissersplaats aan de Zuiderzee en inmiddels al jaren het recreatiescharnierpunt tussen IJsselmeer en de Friese meren. ‘Costa de Lemmer’ – uitgesproken als ‘la mer’ – zeggen Lemsters met enige trots tegen anderen die zo nodig naar Zuid-Europa op vakantie moeten. Want zij weten dat hier het eerste en fraaiste zandstrand ligt dat je vanuit Holland via de Polder tegenkomt.

Wat het meest opvalt aan het door KB Architectuur in Drachten ontworpen gebouw is het dak. Dat wordt gedragen door één centrale paal waar aan de top straalsgewijs een aantal stalen balken licht schuin naar beneden loopt. Denk aan de baleinen van een paraplu of de constructie van een circustent. Het dak is ook al ‘zuidwester’ genoemd. Maar omdat het licht over de glasgevel en het terras hangt en zo de eerste zonnestralen opvangt, zou ‘parasol’ een goede tweede naam zijn.
Vanaf het IJsselmeer valt het gebouw met zijn grijze dak en groot venstervlies niet eens zozeer op. Dan is het een glooiing die opgaat in de zeedijk. Toch is de Beach Club een gebouw van formaat, dat met gemak honderden gasten onderdak biedt. Lemmer lijkt klaar voor de zomer. Mocht het strandweer tegenvallen, dan is er op de onderverdieping nog een zwembad met glijbaan en een kleine fitnessclub voor ander vertier.