Mensen houden van landschappelijke overgangen. Wie op een mooie lentedag in een stadspark of natuurterrein bekijkt waar zich de meeste mensen bevinden, ziet dat de meerderheid kiest voor de overgang van gesloten geboomte naar meer open veld. Ook dieren kiezen opvallend vaak voor dit soort landschappelijke overgangen. Biologen weten al lang dat midden in een bos of op een open veld minder vogels, insecten en zoogdieren voorkomen dan langs de grens van deze landschappen. De Engelse omgevingspsycholoog Jay Appleton liet zien dat deze voorkeur niet alleen heel rationeel en praktisch is – je profiteert immers zo van het goede van beide werelden – maar tegelijkertijd ook diep in ons evolutionaire verleden en onderbewustzijn verankerd ligt. De onwillekeurige drang naar landschappelijke grenssituaties stamt volgens hem uit de oertijd, toen de mens net als veel dieren millennialang moest leven van de jacht. Appleton spreekt in dit verband van de prospect-refugetheorie: vanuit de bosrand konden we het wild en potentiële belagers al van verre zien aankomen en bespieden (prospect). Dreigde er gevaar, dan konden we snel wegduiken in het bos (refuge). Hoewel in de loop van de menselijke geschiedenis het belang van de jacht afnam, ijlt dit oeroude gevoel in ons brein tot op de dag van vandaag na. Goed om te weten wanneer je als landschapsarchitect, campingeigenaar of horeca-exploitant de kost verdient.

Mensen houden van landschappelijke overgangen. Wie op een mooie lentedag in een stadspark of natuurterrein bekijkt waar zich de meeste mensen bevinden, ziet dat de meerderheid kiest voor de overgang van gesloten geboomte naar meer open veld. Ook dieren kiezen opvallend vaak voor dit soort landschappelijke overgangen. Biologen weten al lang dat midden in een bos of op een open veld minder vogels, insecten en zoogdieren voorkomen dan langs de grens van deze landschappen. De Engelse omgevingspsycholoog Jay Appleton liet zien dat deze voorkeur niet alleen heel rationeel en praktisch is – je profiteert immers zo van het goede van beide werelden – maar tegelijkertijd ook diep in ons evolutionaire verleden en onderbewustzijn verankerd ligt. De onwillekeurige drang naar landschappelijke grenssi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.