Wie had ooit gedacht dat het zou gebeuren: een revival van de jaren zeventig. Het rijtjeshuis in de bloemkoolwijk – door architect Carel Weber ooit getypeerd als de ‘nieuwe truttigheid’ – gaat dit jaar vast door voor het toppunt van hip.

Bloemkoolwijk
Over de bloemkoolwijk verscheen een mooi onderzoek van TUDelft en Bouwfonds. De naam ‘bloemkoolwijk’ verwijst naar ‘de stedenbouwkundige structuur van de wijk, waarin woonbuurten als “bloemkoolroosjes” aan een vertakkende wegenstructuur zijn gekoppeld’. Maar liefst twintig procent van de Nederlandse huizen staat in zo’n wijk. De onderzoekers waren vooral benieuwd of het concept van de bloemkoolwijk achterhaald is of dat het nog aanknopingspunten voor toekomstige woonwijken biedt.

Ze onderzochten tien bloemkoolwijken, waaronder drie in het Noorden: de oudste bloemkoolwijk van Nederland Emmerhout in Emmen (gebouwd tussen 1965 en 1973), Baggelhuizen in Assen (1969-1976) en Beijum-Oost in Groningen (1981-1987). Een opvallende uitkomst is het verschil in waardering door vakmen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.