Het jaar 2013 was voor Noord-Nederland het jaar van de pleinen. Met de opening van het nieuwe Fries Museum kreeg in Leeuwarden het al eerder geopende Wilhelminaplein zijn vierde zijde. In Groningen zorgde de oplevering van de Damsterpoort, het hoofdkantoor van wooncorporatie Nijestee, dat het aansluitende nieuwe Damsterplein kon worden onthuld. De openingen werden vier keer een architectenfeestje: twee voor de gebouwen en twee voor de pleinen. Genoeg aanleiding voor Peter de Kan en Wim Boetze om op pleinverkenning uit te gaan.

Het Damsterplein
Het plein is eigenlijk een demping van het oude Damsterdiep, ooit de verbinding van de stad Groningen met de zee. Voordat het kantoorgebouw als ‘stop’ op het gedempte diep werd gezet, was het kanaalprofiel met zijn pakhuizen nog altijd aanwezig. Je voelde nog altijd dat je hier ooit de stad uitging, de weidsheid tegemoet. De komst van de Damsterpoort, een ontwerp van Onix Architecten in Groningen, heeft van het diep een plein gemaakt.

We bewegen ons wat aarzelend het plein op. De glimmende gepolijste bestrating maakt onzeker of ‘het ijs houdt’. Bovendien zijn we zo veel chic op het Damsterdiep niet gewend. Nog maar kort geleden bestond het plaveisel uit basaltblokken. Karres en Brands Landschapsarchitecten in Hilversum, een bureau met een flinke prijzenkast, ontwierp d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden