De Rijksuniversiteit Groningen bestaat vierhonderd jaar. In die vier eeuwen is de wetenschap enorm veranderd. Kennis is tegenwoordig steeds meer ‘business’. Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt Trudy Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en -geschiedenis. Rector Elmer Sterken ziet vooral voordelen in samenwerking met het (noordelijke) bedrijfsleven.

Wat houdt het Noorden bezig? Noorderbreedte legt in deze rubriek de heikele kwesties op tafel.
Voor- en tegenstanders schuiven aan voor een pittig tweegesprek.

In de statige bestuurskamer van rector magnificus Elmer Sterken, de hoogste baas van de universiteit, ademt alles traditie en sereniteit. De schilderingen aan de muur, de toga die in een hoekje hangt te pronken. Buiten heerst het alledaagse stadsgewoel, binnen de rust van honderden jaren wetenschappelijke contemplatie.
Maar die rust in de wereld van de wetenschap is slechts schijn. ‘Rebellerende’ onderzoekers die zich hebben verenigd onder de noemer ‘Science in Transition’ willen af van het beeld van de wetenschapper die zich ophoudt in een ivoren toren, ver verheven boven het dagelijkse ‘gekrakeel’. Onderzoekers zouden zich j…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden