Het besef dat wij dicht bij huis ook voedsel kunnen produceren dringt langzaam door tot een groter publiek. Een algemeen milieubewustzijn, schandalen rond voedselveiligheid, zelfvoorzienend willen zijn, maar ook samen iets willen doen: allerlei argumenten om zelf de spade ter hand te nemen en te onderzoeken hoe de directe omgeving ons kan voeden. Denk aan de eigen achtertuin of de volkstuin, maar ook steeds vaker aan de gemeenschappelijke buurt- of dorpstuin. Vraag: is het een hype, of een daadwerkelijke en blijvende ommekeer in onze omgang met voedsel?

Het besef dat wij dicht bij huis ook voedsel kunnen produceren dringt langzaam door tot een groter publiek. Een algemeen milieubewustzijn, schandalen rond voedselveiligheid, zelfvoorzienend willen zijn, maar ook samen iets willen doen: allerlei argumenten om zelf de spade ter hand te nemen en te onderzoeken hoe de directe omgeving ons kan voeden. Denk aan de eigen achtertuin of de volkstuin, maar ook steeds vaker aan de gemeenschappelijke buurt- of dorpstuin. Vraag: is het een hype, of een daadwerkelijke en blijvende ommekeer in onze omgang met voedsel?

Van kloostertuin naar stadsplantsoen

Tuinen zijn altijd aan veranderingen onderhevig geweest. Middeleeuwse klooster- en kasteeltuinen dienden het nut: je vond er naast groente en fruit vooral genees­krachtige kruiden. In de Re…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden