Ergens tussen Appelscha en Dwingeloo ligt het ideale landschap van Nederland. Dit heeft Noorderbreedte niet bedacht. Nee, daar hebben wij als Nederlanders samen voor gekozen. Dat wil zeggen: op de website daarmoetikzijn.nl van onderzoeksinstituut Alterra hebben duizenden mensen aangegeven wat zij een aantrekkelijke omgeving vinden. En tussen Appelscha en Dwingeloo komen hun idealen sa-men: bos, heide, zand en duin en her en der een meertje of een plas. Alleen de zee ontbreekt.

Waar wij naar verlangen, zo valt op te maken uit de gegevens van Alterra, is een plaats die ons wegvoert van ons dagelijks bestaan. Geen drukke steden, geen industrie die het uitzicht verstoort, geen lawaai van auto’s en overscherende vliegtuigen en als het even kan ook niet al te veel mensen om eens heen. Ergens op de grens van Friesland en Drenthe vinden we kennelijk iets terug van die idylle. Noem het ’t Nederlandse ‘Arcadië’, naar dat literaire droomland dat voortkomt uit ons verlangen naar een wereld van eenvoud, onschuld en onbevangenheid.
Maar zoals altijd als het gaat om onderzoeken: het is maar een gemiddelde, een optelsom van wat ‘wij’ gezamenlijk vinden. Zouden ‘wij noorderlingen’ ook tot dezelfde conclusie komen? Vraag het een (klei)Fries en hij zal het open greidelân roeme…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.