Noordoost-Groningen is de ideale proeftuin voor sociale en ruimtelijke innovaties. Dat zeggen internationale wetenschappers die op uitnodiging van de RUG-faculteit Ruimtelijke Wetenschappen nadachten over een duurzame toekomst van het bevingsgebied.

Door Christian Zuidema en Elen-Maarja Trell 

Noordoost-Groningen is de ideale proeftuin voor sociale en ruimtelijke innovaties. Dat zeggen internationale wetenschappers die op uitnodiging van de RUG-faculteit Ruimtelijke Wetenschappen nadachten over een duurzame toekomst van het bevingsgebied.

‘Zelf woon ik hier ook niet, hoor’, klonk het bijna verontschuldigend uit de mond van een gemeenteambtenaar. Schaamte leek in zijn stem door te klinken. ‘Maar zo onaantrekkelijk is het hier toch helemaal niet?’, reageerde een buitenlandse wetenschapper wat verbaasd. Noordoost-Groningen kwam helemaal niet slecht over. Natuurlijk waren de problemen rondom de krimp en de aardbevingen zichtbaar aanwezig. Maar onze internationale collega’s zagen meer. Veel ruimte, lage grondprijzen, de nabijheid va…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.